1. Wymagania
Podstawa prawna:
- Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych (Dz. Urz. L 189/1 z 20.7.2007, z późn. zm.);
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. L 250/1 z 18.9.2008, z późn. zm.);
- Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. 2015, poz. 497 tekst jednolity.).
- Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich (Dz. Urz. L 334/25 z 12.12.2008, z późn. zm.);
2. Przebieg procesu certyfikacji:
Proces certyfikacji składa się z następujących etapów:
- złożenie dokumentacji zgłoszeniowej [ zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego, wniosek o certyikację, opis jednostki produkcyjnej ]
- weryfikacja dokumentacji zgłoszeniowej
- kontrola z ewentualnym pobieraniem próbek
- przegląd dokumentacji pokontrolnej
- decyzja w sprawie wydania certyfikatu
- nadzór nad wydanymi certyfikatami
Wniosek i Opis należy złożyć wraz z wymaganymi załącznikami opisanymi w formularzach, które są dostępne w zakładce do pobrania.
Przyjęcie przez jednostkę kompletu poprawnie wypełnionych dokumentów jest równoznaczne z objęciem producenta system kontroli i rozpoczęciem procesu planowania kontroli. Za kompletny i poprawny uznawany jest również podpisany i zeskanowany dokument w formie elektronicznej.